КАК РАБОТИ ХИПНОЗАТА?

Хипнозата е естествено, благоприятно, положително състояние, което всички изпитваме ежедневно.

Думата хипноза идва от гръцката дума hypnos, което означава сън. Въпреки че споделят някои сходни характеристики, хипнозата не е сън. Хипнозата е отворено състояние на ума, при което умът става много податлив на промени.

Навлизайки в това състояние на ума, ние сме в състояние да впрегнем силата на подсъзнанието и да го включим в нашите съзнателни цели.

КАКВО МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ С ХИПНОЗА?

Хипнозата е помогнала на много хора да преодолеят много трудности и може да помогне и на вас по различни начини.

Хипнозата може да помогне за повишаване на мотивацията, концентрацията, бизнес уменията и способностите за справяне със стреса. Може да подобри взаимоотношенията, спортното представяне и публичното говорене.

Хипнозата може да подобри паметта, сексуалните способности, креативността и упоритостта. Всъщност хипнозата може да се използва за подобряване или подобряване на почти всички области на човешката дейност. За мнозина хипнозата понякога може да изглежда малко по-малко от чудотворна. Например човекът, който е пушил по 40 цигари на ден в продължение на 30 години и никога повече не пуши. Лицето, което не е издържало шофьорския изпит, да речем, девет последователни случая, преминава при следващия опит. Болезнено срамежливият човек, който си намира гадже или приятелка.

Индивидът, ужасен от самата мисъл за лечение на зъбите, има блестяща бяла усмивка, а кумът, на когото му се гади от страх само при идеята да произнесе реч, го прави с целия си блясък на оратор.

За тези хора хипнозата изглежда като чудо! Това са някои силни твърдения, но нека бъдем напълно честни… хипнозата не е чудодейно лекарство! И макар понякога да изглежда така, хипнозата не е магия. Това е спокойно, естествено състояние на ума, при което подсъзнанието може да излезе на преден план, за да приеме положителни предложения и идеи за промяна, но реакцията на всеки към хипнозата е различна. Всички сме уникални, така че няма гаранция, че хипнозата ще работи за вас, по същия начин, по който го прави за някой друг.

Въпреки това, когато хипнозата се използва по правилния начин, ние – хипнотерапевтите вярваме, че всеки може да се възползва от нея. Какво не може да направи хипнозата? Има много неща, които хипнозата не може да направи. Хипнозата не може да промени основната личност на някого. Не може да поправи вродени увреждания или генетични проблеми. Хипнозата не може да накара някого да живее вечно (въпреки че вероятно може да помогне за удължаване на полезен и приятен живот). Всъщност хипнозата не може да ви помогне да постигнете нещо, което е наистина физически невъзможно, като нарастване на части от тялото или нещо, на което човек активно се съпротивлява.

Хипнозата е напълно естествен феномен и като такъв е напълно безопасен. Не можете да си навредите, да бъдете накарани да правите или да вярвате в неща, с които не сте съгласни, и със сигурност няма да се „зарибите“ по никакъв начин!

Популярното използване на хипнозата като форма на забавление (т.е. сценична хипноза) може да накара хората да повярват във всякакви глупави неща, има и филми, които го доказват. Нека сега разчупим тези митове и погрешни схващания за хипнозата точно тук:

Наистина няма такова нещо като „хипнотизирано чувство“ завинаги . Няма да изпаднете в безсъзнание или дори в полусъзнание. Не можете да „загубите ума си“ или способността си да мислите самостоятелно. Никой не може да ви контролира или да има „власт“ над вас по никакъв начин. Вие държите контрола и това е. По всяко едно време може да отворите очи и да кажете “ Стига ми говори глупости!“ Напимер 🙂

Не можете да бъдете накарани да направите нещо, което противоречи на съзнателната ви воля. Винаги можете да се върнете към съзнателното, когато пожелаете. Напълно невъзможно е да „заседнете“ в хипноза и да не можете да се събудите. Ако ви се струва, че някои от тези твърдения за хипнозата са толкова далеч от това, което сте вярвали, че не могат да бъдат верни – добре, всички те са верни и всеки професионален хипнотерапевт или хипнотизатор би се съгласил, че това е така.

КАКВО УСЕЩАТЕ ПО ВРЕМЕ НА ХИПНОЗА?

Повечето хора често не знаят, че са хипнотизирани, защото наистина няма такова нещо като „хипнотично чувство“. Всеки е уникален, така че всички преживяваме хипнозата по свой собствен начин.

Има обаче определени чувства и усещания, които обикновено се свързват със състоянието на хипноза. Например, хипнозата е дълбоко релаксиращо преживяване и е много вероятно цялото ви тяло да се почувства толкова отпуснато, колкото би могло да бъде. Тогава се регулират всички процеси и О, да…тялото ви се превръща в една добре смазана машина, която работи перфектно!

Може да почувствате, че ръцете и краката ви са особено тежки, почти като олово. Като алтернатива може да се почувствате много леки, почти безтегловни. Много хора са склонни да лежат неподвижно и да изглеждат дълбоко заспали, въпреки че всъщност са в пълно съзнание и сетивата им са по-бдителни от обикновено. Най-добрият начин наистина да разберете какво е усещането под хипнозата е да го изпитате сами!

КАК ДЕЙСТВА ХИПНОЗАТА?

Сега, това е труден въпрос. Никой не знае със сигурност как или защо хипнозата може да бъде толкова УДИВИТЕЛНА!

Общото вярване за това как работи хипнозата е, че съзнателно критичните способности на ума могат безопасно да бъдат заобиколени, като по този начин позволяват на подсъзнанието по-лесно да приема идеи за промяна в поведенческите модели, стига те да са желани от индивида. Точно за това се иска винаги заявка за това, върху което се работи! Заявки от роднини не се приемат 🙂

За да си обясните малко същността на хипнозата, представете си, че имате добра музикална система, но я свързвате към високоговорителите с помощта на парче ръждясала жица, намерена на улицата.

Много е вероятно да не получите никакъв звук от високоговорителите, но дори и да го направите, звукът вероятно ще бъде много слаб. Сега си представете, че решите да промените това, така че купувате качествен кабел за високоговорител и го монтирате вместо него. Вече можете да извлечете максимума от вашата музикална система.

По същия начин, когато говорите със себе си за някакви проблеми или проблеми, които искате да разрешите, е малко вероятно да комуникирате с подсъзнанието си много ефективно.

Например, може да си кажете да мислите по-позитивно или може да се опитате да се накарате да бъдете по-физически активни, но ако този подход проработи, всичките ви проблеми ще останат в миналото. За съжаление, да говорим по този начин със собствения си ум е като да използваме парче ръждясала жица в музикалната система.

Хипнозата обаче действа като висококачествен кабел за високоговорители; помага ви да говорите с подсъзнанието си по начин, който е по-ясен и по-ефективен. Става въпрос обаче за нещо повече от ефективна комуникация. Един добър запис на самохипноза ще предаде правилните послания.

Твърде често в ежедневието си казваме неща, които могат да влошат нещата. Ето ви пример, много хора с безсъние ще станат напрегнати и ядосани през нощта, докато се борят да заспят, така че си казват, че трябва да заспят, но това създава напрежение, което пречи на съня.

То също се съхранява с подобни спомени, така че те все повече виждат леглото като бойно поле, а не място за спокойствие и убежище. Те трябва да говорят със себе си по по-ефективен начин; и една добра хипноза ще направи точно това – ще ви даде правилния вид предложения. Терапията е това, което има значение. Важно е да се разбере, че хипнозата сама по себе си не постига абсолютно нищо, освен усещане за спокойствие и релаксация – полезно за временно освобождаване от стреса, но за много малко друго.

Това, което всъщност правим с някого, след като е в хипноза, предизвиква промяна и това, разбира се, е самата терапия, прилагана под хипноза. Това понякога е известно като клинична хипноза, но по-често се нарича ХИПНОТЕРАПИЯ.